ME/CFS on vakava ja moniulotteinen sairaus
ME/CFS (krooninen väsymysoireyhtymä) on merkittävästi elämää rajoittava pitkäkestoinen sairaus. Se on vakava, invalidisoiva, moniulotteinen, krooninen ja aaltoileva sairaus. ME/CFS on luonteeltaan systeeminen, eli se vaikuttaa koko elimistöön.
ME/CFS on myös toistaiseksi etiologialtaan epäselvä sairaus. Sen aiheuttajaa ei siis vielä tunneta.
ME/CFS:stä voidaan käyttää kroonisen väsymysoireyhtymän lisäksi myös nimiä ME, CFS ja SEID. ME/CFS:n virallinen sairauskoodi ja nimi on G93.3 Virusinfektiota seuraava väsymysoireyhtymä, ja se kuuluu neurologisiin sairauksiin.
Eri nimistä voit lukea lisää sivulta Sairauden eri nimet klikkaamalla tätä linkkiä.
ME/CFS aiheuttaa monenlaisia oireita
Sairaus alkaa yleensä äkillisesti, mutta se voi kehittyä myös vähitellen. ME/CFS vaikuttaa moniin kehon elinjärjestelmiin ja aiheuttaa monenlaisia oireita.
Sairauden keskeisiä oireita ovat esimerkiksi seuraavat:
- voimakas ja invalidisoiva pitkäkestoinen uupumus
- vointi huononee ja oireet pahenevat vähäisenkin fyysisen tai kognitiivisen rasituksen jälkeen – tätä kutsutaan nimellä PEM-oire
(PEM on lyhenne oiretta kuvaavasta englanninkielisestä termistä post-exertional malaise) - unihäiriöt
- kivut
- autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston oireet
- immuunijärjestelmän eli kehon puolustautumisjärjestelmän oireet
- kognitiiviset eli ajatteluun, muistamiseen ja havaitsemiseen liittyvät vaikeudet.
Lisäksi oireisto aaltoilee. Toisina päivinä tai ajanjaksoina oireita voi esimerkiksi olla enemmän tai ne voivat olla voimakkaampia.
Oireista voit lukea lisää sivulta Oireet ja diagnoosi klikkaamalla tätä linkkiä.
Sairaudella on neljä vaikeusastetta
Sairauden voimakkuus jaetaan neljään vaikeusasteeseen: lievä, kohtalainen, vaikea ja erittäin vaikea. Lievässä asteessa toimintakyky on alentunut 50 %. Erittäin vaikeassa asteessa potilas on täysin vuoteenoma eikä selviydy yksin.
Vaikeusasteista voit lukea lisää sivulta Vaikeusasteet klikkaamalla tätä linkkiä.
Muuta tietoa sairaudesta
ME/CFS laskee sairastuneen toimintakykyä ja elämänlaatua keskimäärin enemmän kuin muut yleisimmät krooniset sairaudet, kuten MS-tauti, krooninen munuaisten vajaatoiminta tai kongestiivinen sydämen vajaatoiminta.
ME/CFS:ää sairastaa arviolta ainakin 10 000 suomalaista. Lisäksi osa pitkittynyttä koronatautia sairastavista täyttää ME/CFS:n kriteerit.
Vain noin 5–10 % sairastuneista toipuu täysin. Lasten ja nuorten toipumisen todennäköisyys on aikuisena sairastuneita suurempi. Lähes puolet potilaista saa kuitenkin oireisiin jonkinlaista helpotusta oireenmukaisen hoidon avulla.
ME/CFS-potilaiden itsemurhariski on suurempi kuin vertailuväestöllä.
Voit myös ladata yllä olevan kuvan ME/CFS-sairauden keskeisistä piirteistä pdf-tiedostona alla olevasta painikkeesta.
Sivulla esitetty tieto on poimittu seuraavista lähteistä:
- Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema ME/CFS:n Hyvä käytäntö ‑konsensussuositus, johon pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Hyvä käytäntö ‑konsensussuosituksen potilasversio, johon pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Yhdysvaltalaisen Institute of Medicinen (IOM) raportti Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome – Redefining an Illness, johon pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen)
(IOM on nykyisin NAM, National Academy of Medicine) - Yhdysvaltain CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) ME/CFS:ää käsittelevä infosivusto, jonne pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Ison-Britannian NICEn (National Institute for Health and Care Excellencen) ME/CFS:ää käsittelevä ohjeistus, johon pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen)
- Yhdysvaltalaisen Mayo Clinicin julkaisema artikkeli Diagnosis and Management of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, johon pääset tästä linkistä (linkki avautuu uuteen välilehteen)